0.0/5 Waardering (0 beoordelingen)

Le Fournil

Slide-1

De personen achter Le Fournil de Sébastien

Even voorstellen: Sébastien Roturier, Fransman en ambachtelijk bakker, en Susan, zijn Nederlandse vrouw. Van 1996 tot 2007 runden zij samen de bakkerij van Sébastiens familie, in de Vendée (West-Frankrijk). Tijdens regelmatige familiebezoekjes in Nederland, groeide bij hen beetje bij beetje het idee om daar een bakkerij te beginnen: dezelfde bakkerij als in Frankrijk, maar dan in Nederland. Sébastien: “Ik vind het een uitdaging om de eerste Franse bakker te zijn die in Nederland een winkel opent. Veel collega’s vertrekken naar landen als Canada, Engeland of de VS om daar een Franse bakkerij te beginnen. Wij hadden een band met Nederland, dus dat was een logische stap.”

In 2007 verhuisde het stel met hun twee kinderen van Fontenay-le-Comte naar Nederland. Op het Olympiaplein in Amsterdam-Zuid werd de eerste winkel geopend: Le Fournil de Sébastien (het bakhuis van Sébastien). Susan:”Het is alsof we onze boulangerie pâtisserie in Frankrijk hebben opgepakt en hier neergezet, en zo wilden we het ook. Zelfs de openingstijden zijn op z’n Frans: van 7 tot 7 van maandag tot en met zaterdag. Vanuit de winkel en vanaf de straat kun je bij ons de productie bekijken. Mensen kunnen zien dat we alle producten echt zelf maken, geen mixen of halffabricaten gebruiken, en ook geen kunstmatige toevoegingen in onze producten doen.” Sébastien: “In het begin waren we verrast door het succes. Ik had nooit gedacht dat Nederlanders zo dol op baguettes en croissants zouden zijn!”

Het aantal klanten groeide snel. Al snel werd het pand aan het Olympiaplein te klein. Een deel van de productie werd daarom ondergebracht in een pand in Hilversum, waarop Susan en Sébastien hun oog hadden laten vallen. Ideaal gelegen aan een winkelstraat, met genoeg ruimte om te kunnen produceren: Le Fournil nummer 2 werd in de zomer van 2008 geopend. Susan:”We zullen nooit een grote keten worden met veel vestigingen. Wij vinden kwaliteit heel belangrijk, en om die te waarborgen moet je niet te groot worden. We produceren ook alleen maar voor onze eigen winkels, en leveren niet aan horeca e.d. . Klein blijven is een keuze die we bewust maken.”

Sébastien:”Ik wil ambachtelijk blijven. Veel handwerk, weinig machines. Oké, het is meer werk, meer uren, maar het komt de kwaliteit van het product alleen maar ten goede. Zoals ze bij ons zeggen: Nul pain sans peine!”

Adres

  • Straat: Olympiaplein 119
  • Postcode: 1077 CW
  • Plaats: Amsterdam

Contact

Le Fournil

Openingstijden

Ma t/m Za  07.00 tot 19.00 

Locatie

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast